• 70/633-7534
  • guribowling@gmail.com
  • 2837 Vértesszőlős, Valusek Dezső u. 126.

A bowlingról

JÁTÉKSZABÁLY

A bowlingot csoportban és egyénileg is lehet játszani. Lényege, hogy tíz mezőt (frame) kell teljesíteni, az első kilenc mezőben két lehetőségünk van a gurításra. Ha a bábukat (pin) egy gurításból letaroljuk – ezt nevezzük strike-nak, akkora következő két gurítás eredményét a gép automatikusan hozzáadja a tarolás eredményéhez.

Abban az esetben, ha másodikra döntjük le a bábukat – ez a spare -, csak a következő gurítás eredménye adódik hozzá pluszban a pontszámokhoz. A game legutolsó, 10. frame-jében strike esetén azonnal legurítjuk a 2 jutalom dobást, spare esetén pedig szintén.

A maximális 300-as eredményt 12 egymást követő strike adja.

AZ EREDMÉNY NYILVÁNTARTÁSA, SZÁMOLÁSA

Ha nem sikerül két dobásból sem levinni az összes (10) bábut, akkor a ledobott bábuk száma adja a mező értékét (un. „nyitott” frame).

Spare-nek hívjuk (jele /), ha két dobásból visszük le a 10 bábut. E mezőhöz az ezt követő gurítás eredménye adódik hozzá.
Strike-nak nevezzük (jele X), ha az első gurításra ledöntjük mind a 10 bábut. Ilyenkor elmarad a második gurítás. E mezőhöz a következő két gurítás eredménye is hozzáadódik.

Ha egy játékos a 10. mezőt is hibátlanul teljesíti, akkor ezt követően kap még egy ún. „bónuszdobást”, mely spare esetén egy, strike esetén pedig plusz két dobást jelent.

Lényegében minden frame-ben 30 pontot lehet elérni, így a 10 mező adja a maximum 300 pontot, amit tehát úgy lehet elérni, hogy a lehetséges 10 kezdő + 2 bónuszdobás mindegyike strike.

Splitről beszélünk akkor, ha az első gurítás után különlegesen nehéz vagy egyáltalán nem vehető állás marad fenn, de az 1-es fa már nem áll.

ÉRVÉNYTELEN GURÍTÁSOK

Érvénytelennek számítanak azok a gurítások, amikor belépünk a pályára, illetve azok, amikor a golyók a pályán kívüli csatornákba (gutter) érkeznek.